Corona Virüs

Corona Virüs>


Corona Virüs

 YENİ TİP KORONAVİRÜS (Kovid-19) NEDİR?

    Solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüstür. Bazı hayvanlardan insanlara bulaşabilir ve bu şekilde yayılabilir. Hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun, göze götürülmesiyle de bulaşabilmektedir.

ENFEKSİYON RİSKİNİ AZALTIN.

    Ellerini sık sık su ve sabun ile en az 30 sn. boyunca yıkayın, su ve sabunun olmadığı durumdan alkol bazlı el dezenfektanı kullanın. Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağızınızı tek kullanımlık kağıt mendil ile örtün. Kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanın. Mendili derhal çöp kutusuna atın ve ellerinizi su ve sabunla yıkayın. Soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomları olan kişiler ile 1 metreden yakın temastan kaçının. Yeni Koronavirüs enfeksiyonu, influenza (grip) virüsünün neden olduğu griple karıştırılmamalıdır. (Gripte kullanılan antiviral tedaviler koronavirüs de etkili değildir.) Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır. Sınıflar ve iş yerleri başta olmak üzere kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır.

    Koronavirüs metal bir yüzeye bulaştığında 12 saat yaşayacak, bu yüzden ellerinizi sabun ve su ile yıkamak bile yeterli olacaktır. Kumaşlara bulaştığında Korona virüsü 9 saat kalır, bu yüzden kıyafetleri yıkamak veya iki saat güneşe maruz bırakmak iyi olacaktır. Tuzlu ılık suyla bol bol gargara yapmak virüsü bademciklerde iken öldürür ve akciğerlere geçmesini engeller. 

YENİ KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Öksürük- Ateş- Zatürre- Nefes Yetmezliği- Bulantı- Kusma- İshal.

    En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Yeni Koronavirüsün kuluçka süresi 2 ila 14 gündür.

BELİRTİLERİ VARSA NELER YAPILMALI?

    Son 14 gün içinde virüsün görüldüğü ülkelerden geldiyseniz veya hastalık belirtileriniz varsa cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

 

Bursa Vinç
Hızlı İletişim