Emzirme Haftası 1-7 Ekim

Emzirme Haftası 1-7 Ekim>


Emzirme Haftası 1-7 Ekim

     Anne sütünün birçok faydası olduğu çok eski çağlardan beri bilinmektedir. Ancak bunlara rağmen çeşitli toplumsal, ekonomik ve kültürel nedenlerden dünyanın birçok kesiminde emzirme uygulamaları azalmış, emzirme süresi kısalmıştır. Yeni teknolojilerin hizmete girmesi ve yeni yaşam biçimlerinin benimsenmesiyle, bu geleneksel uygulamaya verilen önem, birçok toplumda belirgin bir şekilde azalmıştır.

     Dünyanın pek çok bölgesinde gözlenen emzirme oranlarının azalmasına bağlı olarak meydana gelen bebek ölümlerindeki büyük artışlar sebebiyle, 1991 yılında WHO ve UNICEF tarafından Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu çalışmaları başlatılmıştır.

    Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Şubesi  olarak etkinlikler düzenlemiştir. Konu ile ilgili (afiş ve broşürler bez çantalar –emzirme önlükleri) bastırılmış ve halka dağıtılmıştır. Merkezde ve İlçelerde stantlar kurulmuş, halk 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası hakkında bilgilendirilmiştir. Radyo programı yapılarak emzirmenin önemi kamuoyuna duyurulmuştur.

    Başarılı bir emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi için, annelerin doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında sadece aileleri ve toplum tarafından değil, bütün sağlık sektörü tarafında da etkin olarak desteklenmesi gerekir.

    Unutulmamalıdır ki Anne sütü yeni doğan bebek için en iyi, en doğal besindir, Her zaman taze ve mikropsuzdur, daima hazırdır, bedavadır, özel harcama gerektirmez, Bebekle anne arasında özel bir sevgi bağı kurulmasını sağlar, sindirimi kolaydır, İlk ağız sütü bebeği hastalıklardan korur ilk aşısıdır. ilk 6 ay sadece anne sütü ile uygun ek besinlerle birlikte 2 yaşına kadar emzirmeye devam edilmelidir.

Bursa Vinç
Hızlı İletişim